Search

Čudesni trio partnerstva

Updated: May 30, 2019

Niste vi jedno u partnerskom odnosu. Vas je troje!


(izvor fotografije: foreverconscious.com)


Vi imate svoje potrebe, želje, motive, aspiracije, interese, vrijednosti, povrede. Vaš partner/partnerica ima svoje. Vi zajedno činite vaš odnos, zasebnu cjelinu u koju svatko od vas unosi onog najboljeg i najgoreg sebe.


U tom kontekstu, i vi i vaš partner imate mogućnost od sebe dati 100%. Sve do tih 100% vaša je odgovornost. Nakon tih 100%, vaša odgovornost prestaje i počinje partnerova. Ovisno o ravnoteži koja (ne) postoji između primanja i davanja, partnerski odnos može biti nešto čime ćete nadoknaditi ili iscrpiti svoju energiju. U idealnim uvjetima, koje nije realno očekivati (!), svatko od vas uvijek bi davao svojih 100%, a zajedno bi raspolagali s moćnih 200%.


Odnos koji činite, dakle, složen je i zaseban organizam koji, ukoliko mu želite zagarantirati uspjeh, zahtjeva vašu pozornost, trud i vrijeme. On traži svoje, baš kao što bi vi i vaš partner trebali tražiti svatko svoje!


Svi smo mi prvenstveno jedinke s vlastitim specifičnostima i potrebama. Kako bismo mogli participirati kao zdravi dijelovi odnosa, trebamo posvetiti vrijeme sebi i svojim potrebama.

Jedino takvi, uravnoteženi, možemo participirati u zdravom odnosu, u kojem će svatko od nas biti ravnopravan i cjelovit.


U suprotnom, ne preuzimamo vlastitu odgovornost u potpunosti već njezin komadić prebacujemo na partnera, gledajući ga kao spasitelja koji će nam dati ono što nam je potrebno. Hranimo se partnerom, a odnosom koji imamo nastojimo ispuniti nedostatke koje nemamo za dati sami sebi.


A tu prestaje zdravi partnerski odnos, a počinje simbioza dvoje, prividno slabašnih, jedinki koje jedna bez druge ne mogu funkcionirati...


#triopartnerstva #zdraviodnosi

0 comments

Recent Posts

See All

 

Sharing fills my heart with joy. Be free to use and share the content of this page, but please don't forget to menton where you've found it. 

© 2020. by: Ana Matorić. All rights reserved.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon