Search

Dijete kao dar

Updated: May 30, 2019


(izvor fotografije: facebook)


Matematika, onako kako ju ja vidim. Jezik je to, koji mi je ponekad teško razumjeti. :)


Pa ipak, ne baratanje matematikom ne predstavlja problem mom svakodnevnom funkcioniranju i nije nešto zbog čega bih dovela u pitanje svoju inteligenciju. Dok su drugi učili matematiku, mene su zanimale druge stvari!

Zašto to pišem?

Često se susrećem s roditeljima koji od djece očekuju izvrsnost. Besprijekornost. Ukalupljenost u okvire koji one vide kao važne i vrijedne. Pritom jako malo pozornosti poklanjaju djetetovim željama i mogućnostima.

Takva očekivanja ne samo da nisu realna, nego su i opasna. Ona ugrožavaju ono ranjivo: djetetovo samopouzdanje i ideju da je divno i vrijedno ljubavi, upravo takvo kakvo jest.

Meni draga osoba rekla je: "Dijete je kao dar koji treba raspakirati."


Raspakirajmo taj dar! Upoznajmo njegove želje, težnje i potencijale. Pustimo ga da bude ono što jest, i pomozimo mu da obuče svoje najbolje i najljepše ruho. Dijete će postati ono što treba postati, a ne ono što njegovi roditelji, ili netko drugi, misli da bi ono trebalo biti.

Djeca su puno više od njihovih ocjena i školskog uspjeha. Navedeno nije i ne smije biti pokazatelj njihove kompetentnosti i vrijednosti. Svako dijete ima neke svoje talente i genijalnosti, stvari u kojima je dobro i kojima može doprinijeti. Logičnije je ulagati u otkrivanje tih talenata i pokloniti pažnju njihovom razvijanju, nego rasipavati djetetovu energiju i vrijeme, očekujući da bude jednako dobro u svim područjima.

Ne postoji ništa dragocjenije od djetetovog samopouzdanja i dobrog mentalnog zdravlja, koji se nerijetko urušavaju pod teretom previsokih očekivanja. Ulaganjem u jačanje tih vrijednosti kod djece zapravo ulažemo u budućnost i činimo svijet boljim mjestom!

0 comments

Recent Posts

See All

 

Sharing fills my heart with joy. Be free to use and share the content of this page, but please don't forget to menton where you've found it. 

© 2020. by: Ana Matorić. All rights reserved.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon