Search

Tvoj život je poput Univerzuma- u potpunom kaosu, koji izranja iz apsolutnog smisla...

Updated: May 30, 2019


U literaturi sam već nekoliko puta naišla na tvrdnje ili, možda je točnije reći, svjedočanstva, o tome kako se žene uglavnom preobražavaju odjednom, skoro pa potpuno intuitivno, dok je kod muškaraca taj više put postepen i događa se logičkom transformacijom i povećavanjem obima znanja, odnosno posredovanjem intelekta. Govoreći o nečemu toliko složenom kao što je životni put pojedinačnih duša, čini se kako je najbliže istini zaključiti kako u tom pogledu nema neke apsolutne istine. Iako gotovo u potpunosti odgovaram intuitivnom tipu, svjedočeći nečemu, pa tek onda tendirajući da isto bolje razumijem i djelomično zatvorim- davajući mu ime, susret s teorijom kaosa, koji mi se dogodio prije nekoliko godina, donio je značajne promjene mom životu. Rezultirao je dubljim razumijevanjem i početkom moje predanosti kultivaciji jedne od temeljnih kvaliteta usredotočene svjesnosti, odnosno meditacijske prakse uopće, kvaliteti PRIHVAĆANJA. Moja je, dotad vrlo perfekcionistička i često u-potrebi-za-kontrolom lažna osobnost, suočena s navedenim, naprosto ustuknula i počela ostavljati prostora životu- onakvom, kakav on jest.


Sinoć sam skuhala vino i zapalila svjećicu pa listajući enciklopediju, koja se nekim čudom našla u mome stanu, naišla na ovo predivno, jasno, potpuno jednostavno i sažeto predstavljanje teorije kaosa. Savršeno za one čijem, pomalo filozofskom pogledu na svijet, manjka tehničkog, matematičkog, možda više slikovitog uvida. Dijelim tih par redaka s vama, u nadi kako će i u vaš um barem posaditi sjeme, koje bi moglo proklijati u predivnu biljku. <3

(fotografije iz knjige "Snage prirode", Reader's Digest- u izdanju Mozaik knjige)


Mi smo mikrokozmos. Promatranje odrednica makrokozmosa može nam pomoći na složenom putu razumijevanja samih sebe. Osim toga, okretanje naporima do kojih je došao znanstveni pristup- uz traženje temeljnih poveznica između unutarnjeg i vanjskog, makro i mikro, može motivirati, pa onda i potaknuti mnoge, da osim van, napokon pogledaju i unutra te se otisnu na put spoznaje i samorazvoja. Nadalje... Predstavljanje nečega kao egzaktnog i potvrđenog smanjuje mogućnost davanja, pa... gotovo magičnih svojstava navedenom, uz viđenje te iste stvari kao nečeg potpuno apstraktnog i kao takvog, dostupnog razumijevanju samo pokojem budističkom svećeniku, koji je, zahvaljujući predanosti svom duhovnom razvoju, u potpunosti napustio djelovanje usmjereno ekspanziji vanjske svrhe pa je posvećen samo i isključivo bogospoznaji. Teorija kaosa nije apstrakcija. Nije filozofsko polazište. Teorija kaosa pokušava ponuditi objašnjenje pa se sklanja pred svime što jest. Tako, ona, i onim najokorijelijim logičarima i intelektualcima omogućava da uvide dubinu koja se skriva ispod površine onoga što nazivaju svijetom.


Mnogo sam puta do sada pisala o važnosti grljenja našeg života u cijelosti, a ne samo njegovih segmenata. O prestanku karakteriziranja događaja kao pozitivnih i negativnih, uz uvažavanje činjenice da su naše znanje i naš sud ograničeni te da se sve događa s pravim razlogom (a to je primarno potreba naše duše da doživi ovo ili ono, uz potpuno zrcaljenje našeg dotadašnjeg unutarnjeg stanja). Pisala sam, i pisat ću (a gradivo ćemo utvrditi i u knjizi koja vas očekuje :D)...


Jedan najsitniji događaj- ma korak, i koračić, kao i ovoj u ovoj analogiji s krilima leptira, u našim životima tendira mijenjati sve!


Kada to znate, preostaje vam zapitati se nad moći kojom raspolažete pa svakom tom koračiću pristupiti s većom svjesnošću, uvažavajući snagu koju skrivaju i oni najsitniji od njih. Preostaje vam, nadalje, ništa doli promatranja priče s određene visine, uz njezino apsolutno uvažavanje, dublje razumijevanje i prihvaćanje. Prihvaćanje dobrog, prihvaćanje lošeg. Prihvaćanje onog najtežeg, pa i onog naizgled neprihvatljivog. A to će vas odvesti do početaka kultivacije iduće nevjerojatno važne kvalitete: vjere u dobro. Možete, dakako, i nastaviti sa svojim životom, ignorirati ovu informaciju ili ju potrpati pod tepih zaborava. U redu je odlučiti se i za takvo što... Pa ipak, u tom slučaju, zapamtite! Buđenje možete usporiti, ali ga više ne možete zaustaviti! ;)(fotografija iz knjige "Snage prirode", Reader's Digest- u izdanju Mozaik knjige)Poletite, leptirići!

0 comments

Recent Posts

See All

 

Sharing fills my heart with joy. Be free to use and share the content of this page, but please don't forget to menton where you've found it. 

© 2020. by: Ana Matorić. All rights reserved.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon