Search

Zrnce opraštanja

Updated: May 30, 2019

Uvijek, kada mi se u život ušulja neka naizgled negativna, konfliktna osoba, zastanem, pa postavim sebi nekoliko pitanja...


(facebook)


U takvim situacijama, zanima me: Što je to u meni, što ju je privuklo u moj život? Gdje smo rezonirale? Što je to pozitivno, što u njoj mogu uočiti? Čemu me ta osoba i to iskustvo uče?

Reakcija na navedeno može doći u obliku ljutnje, kritiziranja ili zamjeranja pa možemo pomisliti: "Tko je ta osoba i otkud joj pravo da napadne na nas?!" Takav stav signalizira ugroženost ega. Zbog činjenice da je napadnut, ego želi obranu i zaštitu. Neugodne emocije koje tada osjećamo, nakupljaju se u nama i poput otrova zagađuju naše tijelo, misli, našu životnu radost... Tu bočicu otrova, koju smo namijenili drugome, tada u stvari pijemo mi, sami.

S druge strane, situaciji možemo pristupiti iz promatračkog moda. Možemo primjetiti ponašanje navedene osobe, shvatiti da njime dominiraju nesvjesni, disfunkcionalni obrasci pa oprostiti, imajući u vidu da ona u ovom trenutku jednostavno ne zna ili ne može bolje. Još je idealnije navedeno iskoristiti za rastvaranje nesvjesnog u nama pa se zapitati: Zašto nam je njezino ponašanje takav okidač? Što je to u nama, što se budi, pa nas tjera da reagiramo bez ljubavi i prihvaćanja?

Oprostite. Pošaljite ljubav i snagu, prvo sebi, pa onda i onima koji vam izazivaju takve emocije... Nije lako, ali vjerujte, takav stav može donijeti samo dobro. Ako već ne njima, zasigurno vama.

Na kraju krajeva.. Nema vi i nema oni. Jedno ste. Jedno smo. Jedino što nas diferencira je razina svjesnosti o nečemu, koju u datom trenutku imamo ili nemamo... To što ste vi danas tu, a oni tamo, ne znači ništa. Uloge bi, vrlo lako, mogle biti i obrnute. I jesu li? Ako na nasilje reagirate nasiljem, u stvari i niste toliko različiti, koliko to mislite...

0 comments

Recent Posts

See All

 

Sharing fills my heart with joy. Be free to use and share the content of this page, but please don't forget to menton where you've found it. 

© 2020. by: Ana Matorić. All rights reserved.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon